Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Άσκηση και σωστή διατροφή μειώνουν κατά 40% τους καρκίνους


«Καθαρή ζωή». Με απλά μέτρα, λένε  οι ειδικοί, μπορούμε να προλαμβάνουμε πολλά κρούσματα καρκίνου
ΠΑΝΩ ΑΠΟ το 40% των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου στις πλούσιες χώρες μπορεί να προληφθεί μέσω της δίαιτας, της φυσικής άσκησης και του ελέγχου του βάρους, λένε οι ειδικοί. Απλά μέτρα, όπως το να πηγαίνεις με το ποδήλατο στη δουλειά και να αντικαταστήσεις λιπαρές τροφές με φρούτα, μπορούν να οδηγήσουν στην πρόληψη αυτών και πολλών άλλων καρκίνων. Στην έκθεσή του, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο συνιστά να ακολουθήσουμε μια πολιτική «καθαρής ζωής».

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, την οποία συνέταξαν 23 επιστήμονες, περίπου το ένα τρίτο των 12 πιο συνηθισμένων καρκίνων στις πλούσιες χώρες και περίπου το ένα τέταρτο στις φτωχότερες θα μπορούσαν να προληφθούν- με δίαιτα, άσκηση και έλεγχο του σωματικού βάρους. Σ΄ αυτούς περιλαμβάνονται οι καρκίνοι του λάρυγγα, του πνεύμονα και του εντέρου (στα δεδομένα δεν λαμβάνεται υπόψη η επίδραση του καπνίσματος, που από μόνο του ευθύνεται για περίπου το ένα τρίτο των καρκίνων).

Τι λένε οι επιστήμονες
«Περιμένουμε μια σημαντική αύξηση στα ποσοστά του καρκίνου καθώς ο πληθυσμός γερνά, η αναλογία των υπέρβαρων αυξάνεται και οι άνθρωποι γίνονται λιγότερο δραστήριοι και καταναλώνουν περισσότερες επεξεργασμένες και ενεργειακά πυκνές τροφές και ποτά. Η καλή είδηση είναι ότι αυτό δεν είναι αναπόφευκτο», λέει ο διευθυντής της έρευνας καθηγητής Μάρτιν Ουάιζμαν. Η επιτροπή προβαίνει σε 48 συστάσεις: στα σχολεία και τους χώρους εργασίας πρέπει να ενθαρρυνθεί ενεργά η σωματική άσκηση και να απαγορευθούν οι ανθυγιεινές τροφές· οι κυβερνήσεις πρέπει να δημιουργήσουν δρόμους για περπάτημα και ποδήλατο· και οι καταναλωτές πρέπει να ελέγχουν τις ετικέτες των τροφίμων ώστε να εξασφαλίζουν ότι τα τρόφιμα που αγοράζουν είναι υγιεινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου