Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Νέα «όπλα» για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου

www.protothema.gr/content.php?id=24193


της Παναγιώτας Καρλατήρα

Δύο νέα, υπερσύγχρονα «όπλα» μπαίνουν στη φαρέτρα των Ελλήνων γιατρών προκειμένου να καταπολεμήσουν έναν από τους πιο επιθετικούς αλλά ευτυχώς και σπάνιους «εχθρούς» της παιδικής ηλικίας: τον καρκίνο. Ένα εξειδικευμένο ακτινοθεραπευτικό κέντρο με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας πρόκειται να λειτουργήσει στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού», ενώ το προσεχές διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει το πρωτοποριακό και μεγάλης εμβέλειας πρόγραμμα της «κατ’ οίκον παροχής νοσηλευτικής φροντίδας». Πρόκειται για δύο «όπλα» που αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά την άμυνα των μικρών ασθενών βοηθώντας τους να δίνουν ακόμη πιο αποτελεσματικές μάχες κατά του «εχθρού», τα οποία προσπαθούσε επί σειρά ετών να εξασφαλίσει η «Φλόγα», ο Σύλλογος Γονιών και Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περί τα 280 με 300 παιδιά νοσούν από καρκίνο κάθε χρόνο. Ωστόσο, με την πρόοδο της ιατρικής , η πλειονότητα των παιδιών (έως και 70%) μπορεί να θεραπευθεί, υπό μία προϋπόθεση: να έχει πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία. Μία προϋπόθεση που στερούνταν επί σειρά ετών οι μικροί ασθενείς με καρκίνο στην χώρα μας. Τα παιδιά ακτινοβολούνταν από τα ακατάλληλα και απαρχαιωμένα μηχανήματα του ΕΣΥ, και δη για εκείνα που προορίζονταν για ενηλίκους ασθενείς, γεγονός που επιβάρυνε σημαντικά την ήδη «λαβωμένη» υγεία τους.

Είναι ενδεικτικό ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι γονείς των μικρών ασθενών εξέπεμπαν εναγωνίως «SOS» για την καθυστέρηση της ίδρυσης του ειδικού ακτινοθεραπευτικού κέντρου για ανηλίκους. Και παρά το γεγονός ότι το75% της συνολικής επένδυσης για τον εξοπλισμό του τμήματος στο Παίδων «Αγλαία Κυριακού» καλυπτόταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η διαδικασία του διαγωνισμού χαρακτηριζόταν μόνον από ματαιώσεις και καθυστερήσεις με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος για τα παιδιά χρόνος.

Πλέον το θλιβερό αυτό θέμα θεωρείται λήξαν, καθώς τον περασμένο Δεκέμβριο ο ΟΠΑΠ δώρησε τον αναγκαίο εξοπλισμό. « Ένα εξειδικευμένο ακτινοθεραπευτικό κέντρο για παιδιά με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας θα γίνει πραγματικότητα. Το γεγονός αυτό για όλους εμάς που αγωνιζόμαστε από το 1985 για αυτόν τον σκοπό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό» τόνισε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Παιδικού Καρκίνου, η κυρία Μαρία Τρυφωνίδη, πρόεδρος του Συλλόγου «Φλόγα».

«Ανάσα» ζωής στα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο δίνει το τελευταίο διάστημα το διαγνωστικό και θεραπευτικό κέντρο «Υγεία». Από τον περασμένο Δεκέμβριο διαθέτει δωρεάν καθημερινά το ακτινοθεραπευτικό του τμήμα σε όσα παιδιά έχουν άμεση ανάγκη για θεραπεία.

Μάλιστα, η κλινική προσφέρει εντελώς δωρεάν τη δυνατότητα θεραπείας με χρήση του προηγμένου Ακτινοχειρουργικού εξοπλισμού γ- knife –πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα το οποίο είχε απαγορευτικό κόστος ως θεραπεία (περίπου 20.000 ευρώ) και το χρησιμοποιούσαν μόνον οι μικροί ασθενείς που είχαν τη δυνατότητα να πάνε στο εξωτερικό.

Σε ό,τι αφορά το άλλο μεγάλο «όπλο» κατά του παιδικού καρκίνου, την κατ’ οίκον φροντίδα, αυτή στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών και των οικογενειών τους. Οι ειδικοί του νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού» εκτιμούν ότι τουλάχιστον το 20% των παιδιών που προσέρχονται στο καθημερινό εξωτερικό ιατρείο, θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί στο σπίτι. Έτσι, κλιμάκια από εκπαιδευμένες νοσηλεύτριες σε συνεργασία με τα ογκολογικά τμήματα θα επισκέπτονται τα παιδιά στο σπίτι για την παροχή απλής νοσηλευτικής φροντίδας και τη διενέργεια ιατρικών πράξεων. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά δεν θα ταλαιπωρούνται καθημερινά στα νοσοκομεία, ενώ παράλληλα τα ογκολογικά τμήματα θα μπορούν να εξυπηρετήσουν καλύτερα τα παιδιά που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη. Επίσης, το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει ψυχο-κοινωνική υποστήριξη των παιδιών με καρκίνο που φιλοξενούνται στη Φλόγα. Την πλήρη χρηματοδότηση του προγράμματος έχει αναλάβει η φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithkline για τρία χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου