Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία: κοντά στις Ελληνίδες με νέα κινητή μονάδα μαστογραφίας

www.protothema.gr/content.php?id=23987


της Παναγιώτας Καρλατήρα

Ένα «ταξίδι ζωής» ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία. Με όχημα της την νέα κινητή μονάδα μαστογράφου που απέκτησε χάρη στη δωρεά μεγάλης εταιρίας καλλυντικών, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία θα μπορέσει να προσφέρει τους επόμενους μήνες δωρεάν προληπτικό ιατρικό έλεγχο, -που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά όπλα εναντίον του καρκίνου του μαστού-, σε περίπου 10.000 γυναίκες σε όλη την χώρα.

Ο καρκίνος του μαστού «χτυπά» κάθε χρόνο 4.500 Ελληνίδες, ενώ περίπου 1.600 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους ετησίως από την ασθένεια. Η μαστογραφία όπως και η ψηλάφηση είναι τα δύο δυνατά όπλα που πρέπει να βάζουν στη «φαρέτρα» τους οι γυναίκες σήμερα προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ασθένεια.

Σε ό,τι αφορά τη μαστογραφία, όμως, τα στατιστικά στοιχεία για την εφαρμογή της στον ελληνικό γυναικείο πληθυσμό δεν είναι ενθαρρυντικά.

Σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα για τον καρκίνο «Hellas Health II», που έχει εκπονήσει ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής κ. Ιωάννης Τούντας, οι Ελληνίδες δεν αξιοποιούν τα σύγχρονα όπλα της ιατρικής επιστήμης για την πρόληψη της νόσου. Ειδικότερα, ενώ τρεις στις τέσσερις γυναίκες δήλωσαν ότι ανησυχούν «αρκετά» ή «υπερβολικά» για την πιθανότητα να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού, λιγότερες από τις μισές ανέφεραν ότι είχαν υποβληθεί σε μαστογραφία τα τελευταία τρία έτη. Παράλληλα, η πλειονότητα των γυναικών ηλικίας άνω των 40 χρόνων που δεν είχαν υποβληθεί σε μαστογραφία, ανέφεραν ότι δεν θεωρούν απαραίτητη την συγκεκριμένη εξέταση.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντικό είναι το ταξίδι που πρόκειται να ξεκινήσει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία. «Οι ανάγκες για μαστογραφικό προληπτικό έλεγχο στη χώρα μας είναι εξαιρετικά μεγάλες. Η νέα μονάδα θα καλύψει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα, προσφέροντας δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες στις Ελληνίδες, που εξαιτίας οικονομικών, κοινωνικών και γεωγραφικών περιορισμών δεν έχουν την ευκαιρία του προληπτικού ελέγχου» αναφέρει ο γενικός γραμματέας της Εταιρίας και υπεύθυνος του Προγράμματος των Κινητών Μονάδων Μαστογράφου κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος.

Η νέα μονάδα –σημειώνεται ότι η πρώτη μονάδα, επίσης δωρεά από εταιρία, έχει ήδη εξετάσει περί τις 10.000 Ελληνίδες- θα περιλάβει στη διαδρομή της τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο 30 μαστογραφίες ημερησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου