Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Εντός τριετίας αναμένεται εμβόλιο κατά του Αλτσχάιμερ


Εμβόλιο που θα σταματά την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ αναμένεται να κυκλοφορήσει σε μία τριετία. Μετά την αποτυχία της εφαρμογής σε άνθρωπο του πρώτου εμβολίου κατά της νόσου Αλτσχάιμερ, οι επιστήμονες προχώρησαν στη δημιουργία ενός νέου εμβολίου, που θα μπλοκάρει το β' αμυλοειδές, το οποίο ευθύνεται για τη δημιουργία αμυλοειδικών πλακών στον εγκέφαλο και θα σταματά την εξέλιξή της νόσου.

Μετά τη δοκιμή του σε πειραματόζωα σε πρώτη φάση και σε εθελοντές ασθενείς σε δεύτερη φάση, άρχισε η τρίτη φάση με μία παγκόσμια δοκιμή σε τουλάχιστον 1000 ασθενείς, που θα ολοκληρωθεί το 2011, ενώ για την έγκρισή του θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος.

Το εμβόλιο αναμένεται να εφαρμοστεί σε άτομα που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της νόσου, καθώς και σε εκείνους που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, αλλά δεν θα ενδείκνυται για ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο.

Κι ενώ οι επιστήμονες συνεχίζουν τις προσπάθειες για τη δημιουργία του εμβολίου νέες διαγνωστικές μέθοδοι αρχίζουν να εφαρμόζονται, συμβάλλοντας στην πρόληψη και την πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η πρώιμη διάγνωση της νόσου είναι σήμερα δυνατή χάρη στις προόδους της τεχνολογίας, ιδιαίτερα με την απεικονιστική διάγνωση με τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ) αλλά και με τη διερεύνηση, μέσω μιας εξέτασης του σάλιου, του Ε4 αλληλόμορφου γονιδίου το οποίο θεωρείται ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου.

Αυτά ανέφεραν η νευρολόγος ψυχίατρος και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο ΑΠΘ Μάγδα Τσολάκη και ο καθηγητής παθολογίας γηριατρικής στο ΑΠΘ Δημήτρης Οικονομίδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή το 6ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από 19-22 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Οικονομίδης αναφερόμενος στην πρώιμη διάγνωση της νόσου τόνισε ότι σήμερα οι γιατροί μπορούν να μελετήσουν ποιοτικά και ποσοτικά τη λειτουργία περιοχών του εγκεφάλου που η καταστροφή τους ευθύνεται για την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ, ενώ μπορεί να μελετηθεί γενετικά, με μια απλή εξέταση σάλιου, ο κίνδυνος και οι πιθανότητες που έχει ένα άτομα να νοσήσει από Αλτσχάιμερ. Αυτή η εξέταση σάλιου που μέχρι σήμερα γίνονταν στο εξωτερικό θα γίνεται πλέον και στην Ελλάδα στην Εταιρεία Μελέτης Νόσου Αλτσχάιμερ και Αγγειακών Ανοιών Κεντρικής Μακεδονίας.

Η κ. Τσολάκη από την πλευρά της διευκρίνισε ότι με την τομογραφία ΡΕΤ παρακολουθούνται οι περιοχές του εγκεφάλου που ευθύνονται για τη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά η μέθοδος αυτή δεν έχει μεγάλη αξιοπιστία διότι είναι δυνατόν και φυσιολογικοί άνθρωποι να έχουν αμυλοειδικές πλάκες όπως εκείνες που υπάρχουν στον εγκέφαλο εκείνων που νοσούν.

Όσον αφορά στον εντοπισμό του αλληλόμορφου γονιδίου Ε4 στο σάλιο η κ. Τσολάκη εξήγησε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι αυτός που το έχει θα πάθει Αλτσχάιμερ, αλλά ότι είναι υψηλού κινδύνου και έχει 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθεί από τη νόσο.

Η νόσος Αλτσχάιμερ διεθνώς προσβάλει το 10% των ηλικιωμένων άνω των 70 ετών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου